Vesti, Maja Uzelac o ovogodišnjem festivalu
    •  
    • Maja Uzelac o ovogodišnjem festivalu

      SOFEST 2016 / Vesti / Maja Uzelac o ovogodišnjem festivalu
      28. Jun 2016.
      Ove godine u fokusu je kamera i rad direktora fotografije.

      Sopotski filmski festival - popularni SOFEST, koji zajedno organizuju CEBEF i CENTAR ZA KULTURU SOPOT, tokom 44 godine postojanja na mapi bitnih kulturnih događanja Srbije, prošao je kroz više različitih programskih faza.

      Od prošle, 2015. godine, SOFEST je programski orijentisan kao takmičarski festival filmskih profesija. Svake godine fokus je na nekom od filmskih zanimanja. Ove godine u fokusu je kamera i rad direktora fotografije. 45. SOFEST održaće se od 5 - 9. jula 2016. godine.

      Kroz otvaranje festivala vodiće nas popularni TV junak, Zoran Kesić, uz podršku najpoznatije srpske manekenke Anđelije Vujović. Oni će predstaviti filmske ekipe koje će kroz publiku prodefilovati fijakerima, i najaviti prošlogodišnju dobitnicu nagrade za najbolju filmsku muziku, Bilju Krstić, koja će nastupiti uz orkestar Bistrik. Festival će otvoriti film Mire Karanović Dobra žena, a rediteljka i glumica će se obratiti publici, kao i poznati direktor fotografije i reditelj Bota Nikolić. Nakon toga će uslediti tradicionalni vatromet.

      U zvaničnom delu programa, publika ima pregled najnovije godišnje srpske filmske produkcije (13 domaćih filmova), što je dva puta više filmova na programu nego 2014. godine. Žiri sopotske publike dodeljuje statuete „Sloboda“ za najbolji film, najboljem glumcu i glumici, a stručni žiri festivala plakete „Sunce Sofest-a“ za najbolju kameru, montažu, scenografiju, kostimografiju, muziku i zvuk na filmu. Sve nagrade su i novčane. Glavnu nagradu festivala sponzoriše Filmski centar Srbije, a odlazi predstavniku profesije koja je te godine u fokusu. Ove godine, to će biti nagrada za najbolju kameru. Ona se dodeljuje u iznosu od 1000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), koliko iznose i nagrade publike - koje sponzoriše opština Sopot, za razliku od ostalih zvaničnih nagrada festivala, koje iznose po 50 000 dinara. Od ove godine, nagrada za najboljeg glumca i nagrada za najbolju glumicu nosiće ime Nagrada Bata Živojinović.

      Osim toga, od ove godine, počasna statueta „Sloboda“ dodeljuje se za doprinos filmskoj umetnosti po jednom ključnom predstavniku filmske profesije u fokusu. Ovaj put će je dobiti jedan od najplodnijih srpskih direktora fotografije, uz to i reditelj, Božidar Bota Nikolić. Pored navedenog, takmičarskog, predviđeni su i prateći festivalski programi, koji osvetljavaju delo nagrađenog predstavnika profesije u fokusu, okupljaju i angažuju predstavnike struke u fokusu...

      Kao omaž Boti Nikoliću, biće upriličena projekcija njegovog filma Balkanski špijun na otvorenom, u prostoru oko Stare Vodenice, u kojoj će biti priređena izložba plakata iz njegovih filmova tokom vremena i projekcija njegovog TV filma Svečana obaveza, sa Batom Živojinovićem u jednoj od glavnih uloga. Izložbu i projekciju prati žurka u ovom atraktivnom prostoru, na kojoj će jedan od naših poznatih didžejeva kreirati filmsku atmosferu. U nastavku ove posvete, u galeriji Centra za kulturu Sopot, biće postavka fotografija sa raznih snimanja Bote Nikolića tokom decenija, a biće izložena i originalna kamera kojom je snimio neke od ključnih filmova naše kinematografije.

      Srpska Asocijacija snimatelja održaće u Sopotu svoju sednicu i okrugli sto s temom ”Film se snima u glavi”, a Bota Nikolić će održati masterklas.

      Tokom trajanja festivala, održaće se i snimateljska radionica, čiji će učesnici snimati intervjue s gostima festivala i uraditi film o 45. Sofestu, koji će biti prikazan na zatvaranju festivala. U holu Centra za kulturu, posetioce će dočekivati plakati iz filmova jednog od osnivača Festivala u Sopotu i legende naše kinematografije, Bate Živojinovića, kao i izbor fotografija Bata u Sopotu.

      Ispred Centra za kulturu, održaće se i projekcije dva filma s Batom u glavnoj ulozi, Brat doktora Homera Žike Mitrovića iz '68., i Halo taksi, Vlaste Radovanovića iz '83. godine.

      Ovakvim programom, želimo da dužnu pažnju poklonimo i stručnom aspektu festivala, koji je u fokusu Sofesta, i brojnoj publici, koja svake godine ovaj kulturni događaj prati kao najbitniji u svojoj opštini i gradu.

       

      Maja Uzelac, umetnički direktor Festivala

       

    •