Vesti, Balkanski špijun, izložba, koncert, žurka!
    •  
    • Balkanski špijun, izložba, koncert, žurka!

      SOFEST 2016 / Vesti / Balkanski špijun, izložba, koncert, ...
      08. Jul 2016.
      Omiljeni beogradski di džej Ewox biće zadužen za atmosferu pod zvezdama na obroncima Kosmaja

      koordinate preuzmi - klikni

      Prva nedelja jula, u Sopotu već četrdesetpetu godinu za redom pripada najboljim filmovima domaće kinematografije i bitan je deo beogradskog filmskog leta.

      Međutim, od svog prethodnog izdanja, Filmski festival u Sopotu izdvojio se po jednoj značajnoj stvari- iskazivanju počasti onima iza kamere, onima koji su zaslužni za naše omiljene filmove koliko i njihovi rediteljii glumci, i zaslužuju da budu prepoznati.

      Prošle godine, Sofest je bio u znaku našeg najistaknutijeg kompozitora filmske muzike, Zorana Simjanovića, dok je ove godine focus na filmskoj kameri. Božidar Bota Nikolić, naš čuveni director fotografije, biće nagrađen novouspostavljenom Statuetom slobode za doprinos filmskoj umetnosti.

      Ova nagrada će svake godine pripasti po jednom istaknutom predstavniku struke koja je tokom tog izdanja festivala u fokusu.

      Božidaru Nikoliću treba zahvaliti za doprinos svim našim omiljenim, kultnim filmovima- Dečko koji obećava, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun, Tri karte za Holivud i preko 50 drugih.

      Nagrađen je sa dve Zlatne arene za kameru u Puli, za Beštije i Život je lep, a sa Dušanom Kovačevićem je podelio Veliku Zlatnu arenu za režiju filma Balkanski špijun. Prošle godine u Bitolju, na svetskom festivalu direktora fotografije i snimatelja, dobio je nagradu za životno delo Zlatna kamera za doprinos savremenoj filmskoj umetnosti.

      Botinih filmova podsetićemo se kroz svojevrstan omaž i dvodelnu izložbu. Na otvaranju, 5.jula, u galeriji Centra za kulturu Sopot, biće predstavljena postavka fotografija sa raznih snimanja Bote Nikolića tokom decenija, na kojima ćete lako prepoznati zvezde, od mladog Bate do mladog Breda Pita, a biće izložene I klape sa kultnih filmskih setova, kao i originalna kamera kojom je snimio neke od ključnih filmova naše kinematografije.

      Drugi deo izložbe sadržaće plakate iz njegovih filmova koji će biti postavljeni u prostoru Stare Vodenice u Nemenikućama. U petak, 8.jula, u ovom neobičnom prostoru pod vedrim nebom, uz koktel I sedenje na senu, publika će moći da se podseti njegovog filma Balkanski špijun.

      U okvirui zložbe, biće prikazani njegov TV film Svečanaobaveza, u kome glavnu ulogu tumači Bata Živojinović, velikan naše filmske scene koga se Sopot i na ovaj način priseća.

      Omiljeni beogradski di džej Ewox biće zadužen za  atmosferu pod zvezdama na obroncima Kosmaja

      Autobus iz Beograda za ovaj događaj kreće  8. Jula u 19.30 ispred Skupštine grada Beograda.

    •