Vesti, Izložba posećena kompozitoru Dušanu Radiću
    •  
    • Izložba posećena kompozitoru Dušanu Radiću

      Naslovna / Vesti / Izložba posećena kompozitoru Dušanu ...
      24. Jun 2015.
      Ove godine prateći program Festivala posvećen je kompozitoru Dušanu Radiću, koji je dao veliki doprinos na polju filmske muzike. Projekcijom filma The long ships kao i izložbom plakata, dokumenata i fotografija sa snimanja priredićemo omaž ovom velikom kompozitoru i filmskom radniku.

      Rođen je 1929. godine u Somboru. Diplomirao je kompoziciju 1954. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi Milenka Živkovića. Narednih 25 godina stvarao je u statusu slobodnog umetnika. Muzička akademija u Beogradu priznala mu je 1962. godine stepen magistra. Godine 1979. izabran je za vanrednog profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, za dopisnog člana Srpske akademija nauka i umetnosti izabran je 1972, a za redovnog 1983. godine. Radi stručnog usavršavanja boravio je u Parizu, Varšavi, Rimu, Moskvi, Lenjingradu, Rigi, Kijevu, Pragu i Londonu.

      Muzičko delo Dušana Radića je značajno, obimno i svestrano i broji oko 200 kompozicija. Pisao je muziku za pozorišne predstave, radio i televizijske drame, kao i dugometražne i kratkometražne filmove u zemlji i inostranstvu. Središnje mesto u kompozitorovom stvalaštvu zauzimaju vokalno-instrumentalna dela tipa kantate i oratorijuma: Ćele kula, U očekivanju Marije, Uspravna zemlja, triptih Opsednuta vedrina, Učitelji, Vukova Srbija, Oratorio profano... Od dela veće forme ističu se i opere Ljubav to je glavna stvar, Smrt majke Jugovića i Julijan otpadnik (poslednje dve do danas nisu izvedene), balet Balada o mesecu lutalici, orkestarska dela Sinfonieta, Concertino za klarinet i orkestar, Varijacije na narodnu temu, Simfonijske slike, Divertimento za gudački orkestar, Sinfonia Serena. Radić je komponovao i brojna klavirska i kamerna ostvarenja (Sonata Lesta za klavir je zajedno sa horskim Gungulicama, po konceptu Opatijske tribine, uvrštena u antologiju jugoslovenske muzike).

       

      Ove godine prateći program Festivala posvećen je kompozitoru Dušanu Radiću, koji je dao veliki doprinos na polju filmske muzike. Projekcijama njegovih filmova kao i izložbom plakata, dokumenata i fotografija sa snimanja priredićemo omaž ovom velikom kompozitoru i filmskom radniku.

      Filmska muzika predstavlja plodan i značajan segment kompozitorske aktivnosti Dušana Radića, koji je u najvećem delu nastajao tokom 1960-ih godina. Intenzitet njegovog stvaralaštva u toj oblasti je bio takav da mu je omogućio nesmetanu egzistenciju u statusu slobodnog umetnika, što je i onda bila retkost među domaćim kompozitorima. Muzikolog Gorica Pilipović primećuje da je Radić i u ovom mediju „birao saradnike (ili su njega birali, svejedno) po unutrašnjem kriterijumu, po srodnosti umetničkih shvatanja“, pa je tako prvu saradnju ostvario sa rediteljem Dušanom Makavejevim, u to vreme - 1958. godine - takođe mladim stvaraocem nonkonformističkog stava. Tokom svog rada u svetu filma, ostvario je saradnju sa nekim od najuglednijih jugoslovenskih, ali i inostranih reditelja: Milom Đukanovićem (četiri filma), Milenkom Štrpcem (tri filma), Živojinom Pavlovićem, Andžejom Vajdom (Sibirska ledi Magbet), Žoržom Skriginom (Mačak pod šljemom)... Najviše uspeha u inostranstvu postigao je radeći muziku za velike koprodukcione filmove Genghis Khan (1965) Henrija Levina i The Long Ships Džeka Kardifa (1964).

      Za svoj umetnički angažman kompozitor Dušan Radić je osvojio više nagrada i priznanja: Diploma di Merito rilasciato u Verčeliju (1952), Nagrada Saveza kompozitora Jugoslavije (1954), Oktobarska nagrada Beograda (1969), Nagrada Pulskog festivala za muziku u filmu Mačak pod šljemom (1963), Nagrada Petar Konjović (1972) i druge.

       

      Izložba će trajati od 8 - 31. jula u galeriji Centra za kulturu Sopot.

      Otvaranje izložbe je 8. jula u 17.30,  a projekcija filma The long ships je u 17.45

    •